طبقه بندی انواع ظروغ چدنی از نظر روکش موجود در بازار
در بازار چند نوع ظروف چدنی دیده می شود
که از لحاظ پوشش به دو دسته زیر تقسیم می شوند:
الف) بدون روکش نچسب.(صرفا نوعی پوشش تیره و پاشش رنگ شبیه پوشش گرانیت جهت گمراه کردن)
ب) پوشش نچسب با تفلون و گرانیت می باشد.
هر دو در ظاهر شبیه به هم هستند. وقتی هر دو نمونه را در دست می گیرید و سطح را لمس می کنید، متوجه تفاوت زبری و لغزندگی سطح می شوید.
مشکل اساسی عدم استفاده روکش نچسب (الف)، غیر بهداشتی بودن و همچنین مشکل چسبیدن غذا به ظرف حین پخت و پز می باشد. به خصوص در تابه های گریل امکان استفاده از کاردک مشکل بوده و شست و شو را دشوار می کند. اما مزیت آن قیمت کمتر و مقاومت آن در برابر خراش می باشد.
نوع دیگر روکش ظروف چدنی استفاده از پوشش نچسب گرانیت است(ب).
در این نوع ظروف چدنی، سطح نچسب استفاده و پخت و پز را بسیار راحت تر نموده است. همچنین شست و شو با سهولت بیشتری انجام می شود، به خصوص به دلیل وزن زیاد ظروف چدنی این امر اهمیت بیشتری دارد.
در تماس مواد غذایی کاملا بهداشتی است.
استفاده از روکش گرانیت منجر به افزایش قیمت خواهد شد.
در تولید و ساخت ظروف چدنی ارکا، بهترین مواد اولیه اروپایی جهت پوشش گرانیت استفاده شده است.
روش های استفاده و نگهداری از ظروف چدنی
در استفاده از ظروف چدنی با پوشش گرانیت می بایست وارد زیر را به منظور عدم آسیب و افزایش عمر ظروف چدنی مد نظر قرار داد:
۱- شوک حرارتی
مهمترین عامل صدمه ظروف چدنی، شوک حرارتی است. برای جلوگیری کردن از آسیب، ظرف داغ را پس از استفاده را یک مرتبه زیر آب سرد نگیرید. ابتدا اجازه دهید ظرف چدنی در دمای محیط خنک شود سپس بشویید. در غیر این صورت آسیب جدی به روکش وارد خواهد شد.
۲- برخورد اشیا نوک تیز یا شست شو با مواد زیر و خشن
برای افزایش عمر روکش از برخورد اشیا نوک تیز فلزی مانند کفگیر، چاقو، کارد جلوگیری کنید. همچنین برای شست شو از مواد نرم و اسفنج مخصوص استفاده کنید.
۳- ظروف را روی هم قرار ندهید
قرار دادن ظروف روی همبه مرور زمان باعث ایجاد خراش و از بین رفتن سطح نچسب خواهد شد. می توانید از پارچه یا روزنامه بین ظروف استفاده کنید.
۴-چرب کردن ظرف برای نگهداری طولانی مدت (دلخواه)
در صورت دلخواه می توانید سطح ظرف چدنی را با مقدار کمی روغن برای نگهداری چرب کنید.